POSTANI MEJKERS TIKTOK KREATOR
#budimejker

Da li voliš da stvaraš, komuniciraš na društvenim mrežama i
deliš svoje znanje i kreativnost? Da li želiš da postaneš deo tima srednjoškolaca iz cele zemlje koji stvara za TikTok kanal Mejkers labova?

Hajde da zajedno stvaramo zajednicu koja veruje u snagu znanja i stvaranja!
Najbolje kreatore očekuju nagrade i puno novih znanja i veština.

Ukoliko te zanima naučna komunikacija, kreativno izražavanje i stvaranje, kao i društvene mreže, i želiš da naučiš kako da izgradiš i vodiš jedan popularan TikTok kanal, pozivamo te da se prijaviš na konkurs za kreatore sadržaja zvaničnog TikTok kanala Mejkers laba!

// KO MOŽE DA SE PRIJAVI

Učenici/e svih razreda (preporuka je ako si završna godina srednje škole, da članovi tvog tima budu učenici mlađih razreda) i smerova srednjih škola koje su deo Mejkers lab mreže ili će to uskoro postati, a koji žele da se usavršavaju u oblastima naučne, kreativne i etičke komunikacije i društvenih mreža.

Možeš se prijaviti pojedinačno ili formirati ekipu do 3 člana!

// KAKO DA SE PRIJAVIŠ

Pokaži nam da se pametni telefon i društvene mreže mogu koristiti u edukativne svrhe! Budi Mejker, maštaj, stvaraj, uči kroz iskustvo i podeli uz pomoć svoje kreativnosti i tehnologije. 

 • Napravi video u trajanju od 1 do 3 minuta o zanimljivom naučnom fenomenu, eksperimentu ili projektu, ili aktivnosti u školi kroz koji ćeš edukovati, ali i zabaviti svoje vršnjake i izraziti svoju kreativnost.  Kroz video možeš nešto da objasniš, napraviš, rastumačiš, razbiješ neki popularni mit, predstaviš nešto iz svoje škole, predstaviš svoj projekat ili slično. Imaj na umu da su tvoja publika tvoji vršnjaci u celoj zemlji.
 • Video okači na svoj TikTok profil uz tagovanje @mejkerslab profila i hashtags #mejkerslab #budimejker #edutok
 • Pošalji nam link kroz prijavni formular najkasnije do: 25. februara 2024 

BITNO JE DA ZNAŠ
Odabrani učesnici će pre ulaska u Mejkers lab
TikTok program morati da obezbede saglasnost za prenos prava na materijalu koji se stvara kao i za obradu tvojih ličnih podataka. Porazgovaraj sa svojim roditeljima i starateljima o tome na vreme.

// KRITERIJUMI ZA ODABIR

Žiri, koji čine stručnjaci – predavači na edukaciji u Nordeusu, kao i predstavnici kompanije A1, ocenjivaće radove na osnovu sledećih kriterijuma:

 • Edukativna vrednost videa
 • Kreativnost, inovativnost i originalnost 
 • Jasnost i razumljivost 
 • Relevantnost sadržaja za ciljnu publiku i angažovanje publike 
 • Etika i odgovornost 
 • Tehničke veštine 
Rezultate konkursa objavićemo do 6. marta 2024. godine.

// NAGRADE

15 odabranih učenika/ca ili timova iz cele zemlje, postaju Mejkers TikTok kreatori i uz to dobijaju:

 • mogućnost korišćenja novih pametnih telefona i data kartica, zahvaljujući podršci kompanije A1 Srbija, koje će koristiti za kreiranje sadržaja za Mejkers TikTok (1 po školi)
 • edukaciju i podršku vrhunskih stručnjaka u oblasti komunikacije, društvenih mreža, naučne komunikacije i bezbednosti na internetu – troškovi puta do lokacije edukacije biće takođe pokriveni. Ovaj jedinstveni masterclass biće organizovan u subotu, 16. marta 2024. godine u kompaniji Nordeus. 

Pored toga, biće obezbeđena kontinuirana podrška, a organizovaćemo i online konsultacije za sva pitanja, dileme, feedback ali i usavršavanje.

TikTok kanal će povremeno imati zanimljive goste koji će pomoći da ova zajednica što bolje i brže raste poput naučnika, naučnih komunikatora, influensera, nastavnika, partnera itd.

// PREDAVAČI NA MASTERCLASS-U

TIJANA PRODANOVIĆ

ASTROFIZIČARKA, PROFESORKA, FAMELAB POBEDNICA, LEAD DATA SCIENTIST, WONDER DYNAMICS

Tijana Prodanović, je astrofizičarka, vanredna profesorka na Katedri za astronomiju na Beogradskom univerzitetu, naučnica koja se bavi primenom veštačke inteligencije u filmskoj industriji u okviru startapa Wonder Dynamics, naučna komunikatorka i organizatorka brojnih festivala nauke i Noći istraživača u Novom Sadu, a u poslednje 2 godine mladi je najviše prepoznaju kao TikTok profesorku drcosmicray. Tijana je rođena 1978. Godine u Novom Sadu, diplomirala je  astrofiziku na Matematičkom fakultetu u Beogradu 2001, a doktorske studije iz astrofizike je završila 2006. Godine na Univerzitetu Ilinoisa u Urbani Šampejnu, SAD.

ANA MIRKOVIĆ

IZVRŠNA DIREKTORKA I SU-OSNIVAČICA INSTITUTA ZA DIGITALNE KOMUNIKACIJE

Ana Mirković je izvršna direktorka i su-osnivač Instituta za digitalne komunikacije. Završila je master studije psihologije na Univerzitetu u Beogradu i trenutno je na doktorskim studijama na fakultetu Ujedinjenih nacija, Evropski centar za mir i razvoj. Bitan deo njenog rada usmeren je ka edukaciji dece i roditelja s ciljem razvoja i održavanja otvorene komunikacije. Ovaj aspekt je predstavljen u dve sezone TV serije “Porodična mreža”, koju je Ana kreirala i vodi na Radio-televiziji Srbije – RTS. 

Ana je učestvovala u kreiranju Priručnika za medijsku, informacionu i digitalnu pismenost za decu i roditelje, zajedno sa koleginicom Anom Martinoli. Takoeđe, autorka je priručnika za preduniverzitetsko obrazovanje i biznise na istu temu. Priručnici su sufinansirani od strane Evropske unije, Američke ambasade u Beogradu i Ministarstva kulture Republike Srbije.

 

SARA MILOŠEVIĆ

USER ACQUISITION CREATIVE PRODUCER, NORDEUS

Sara Milošević je završila osnovne studije menadžmenta, a potom i master studije Marketing inženjeringa i komunikacija na Fakultetu Organizacionih Nauka. Ubrzo nakon fakulteta postaje deo Nordeus tima i to na poziciji Social Media Specialista u brand timu. Nakon skoro 3 ipo godine, odlučuje da promeni svoj karijerni put i prebacuje se u tim User Acquisitiona, takođe u Nordeusu – gde vodi računa o kreativama za product.

S obzirom da je veliki zaljubljenik u marketing, u slobodno vreme deli znanje na TikTok-u. Sarađivala je sa mnogim poznatim ličnostima iz sveta muzike, organizacijama i brendovima

 

DANIJELA VUČIĆEVIĆ

RUKOVODITELJKA SEKTORA ZA PROGRAMSKE AKTIVNOSTI, CENTAR ZA PROMOCIJU NAUKE, MOLEKULARNI BIOLOG

Danijela Vučićević je završila osnovne studije molekularne biologije, a potom i master studije iz personalizovane medicine na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. Tokom studiranja volontirala je na brojnim projektima ekologije, kao i u Centru za promociju nauke, gde danas radi kao rukovoditeljka sektora za program i produkciju. Danijelina strast je promocija i popularizacija nauke, i kroz koordinaciju velikih manifestacija poput Noći istraživača i Maja meseca matematike koristeći razne formate voli da prikazuje nauku onakvom kakva zaista jeste –  kao igru i strast.

 

MARIJA BUŠIĆ

DIREKTORKA ZA KOMUNIKACIJE I MARKETING, INICIJATIVA DIGITALNA SRBIJA

Marija Bušić je direktorka marketinga i komunikacija i Inicijativi Digitalna Srbija. Završila je Fakultet političkih nauka, odsek za novinarstvo i komunikologiju a nakon toga razvijala karijeru u oblasti odnosa sa javnošću i marketinga u različitim industrijama. Iskustvo je sticala u kreativnim industrijama radeći na brojnim muzičkim, filmskim i pozorišnim događajima u zemlji i inostranstvu kao što su Exit festival, Cinema City, Festival autorskog filma, Bijenale arhitekture u Veneciji, Republika u Rijeci. Korporativno iskustvo stiče u oblasti telekomunikacija i digitalnog bankarstva u Telenoru i Mobi banci. U okviru Inicijative Digitalna Srbija posvećena je digitalnoj transformaciji kroz podršku obrazovanju, regulativi i startup ekosistemu. 

 

MARIJA BESLAĆ

DIREKTORKA ZA KOMUNIKACIJE I PARTNERSTVA, NORDEUS FONDACIJA

Marija Beslać se pridružila Nordeusu početkom 2015. godine kako bi vodila komunikacije, razvoj brenda i korporativne odgovornosti. Ima više od 15 godina iskustva u komunikacijama u različitim oblastima – od obrazovanja, FMCG-a, i najviše IT sektoru. Veliko zadovoljstvo joj predstavlja i prenošenje svog znanja i iskustva kroz treninge, obuke i mentorstva. Tokom svojih osnovnih studija bila je prvi PR menadžer Univerziteta u Beogradu. Nakon toga, ljubav prema komunikacijama i razvoju brendova nastavlja kako u agencijama, tako i kompanijama. Nakon 7 godina provedenih u Telenoru, prelazi u Nordeus sa velikom motivacijom da se bavi podrškom deci i mladima, iz pozicije jedne od industrija budućnosti. U Nordeus fondaciji je zadužena za komunikaciju i partnerstva.

// ŠTA SE DEŠAVA NAKON PRIJAVE

Naš žiri pogledaće sve poslate prijave i videe i najkasnije do 6. marta 2024, odabrati 15 najboljih, čiji tvorci postaju kreatori TikTok Mejkers naloga i za koje će kao prvi korak biti organizovana vredna edukacija, masterclass u Nordeusu, a nakon toga se bacamo u akciju timskog učenja, stvaranja i izgradnje Mejkers lab TikTok zajednice!

// ŠTA AKO MI TREBA POMOĆ

Za sva pitanja, nedoumice i podršku koja vam je potrebna pišite  nam na tiktok@mejkers.rs

U međuvremenu pratite kanale Mejkers labova: