Ruski Krstur dobio učionicu budućnosti: Grupa za obrazovanje nastavlja sa otvaranjem Mejkers labova

Ruski Krstur dobio učionicu budućnosti: Grupa za obrazovanje nastavlja sa otvaranjem Mejkers labova

Škola od izuzetnog značaja za Vojvodinu, „Petro Kuzmjak”, istog dana proslavila 

270 godina dugu tradiciju i otvaranje centra u kome će đaci i nastavnici

pretvarati teoriju u praksu i istraživati zanimanja budućnosti 

Nakon četiri Mejkers laba otvorena u prethodnoj godini, Grupa za obrazovanje otvara prvi Mejkers lab od 11 planiranih za ovu godinu, i to u osnovnoj i srednjoj školi sa domom učenika „Petro Kuzmjak“ u Ruskom Krsturu. Više od 430 đaka svih uzrasta dobilo je savremeni prostor u kome će se podsticati njihovi interesi za nauku, inovacije i eksperimentisanje, kroz redovnu nastavu, dodatne programe i povezivanje sa drugim školama, privredom i različitim organizacijama. 

Svečano otvaranje Mejkers laba bilo je, pored proslave 270 godina postojanja škole, povod za okupljanje nastavnika, učenika, predstavnika školske i lokalne samouprave, ali i predstavnika lokalne privrede. U ime Grupe za obrazovanje koju čine Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija, prisutnima su se obratili rukovoditeljka Sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke Danijela Vučićević, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji Darko Radičanin, Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije, kao i Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija. U ime škole, govorile su direktorka škole Natalija Budinski, i Jasminka Nađ, pomoćnica direktorke i nastavnica hemije, a učenici su predstavili svoje naučne projekte i inicijative na sajmu nauke koji je bio deo otvaranja Mejkers laba i i poslužili goste čajem koji gaje u svojoj pametnoj bašti. 

Škola od izuzetnog značaja

Škola „Petro Kuzmjak“, pored toga što je proglašena za školu od izuzetnog značaja za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu, jedinstvena je škola na svetu, u kojoj učenici mogu da steknu svoje obrazovanje na rusinskom jeziku. Škola se sastoji od osnovne škole, gimnazije na rusinskom i srpskom nastavnom jeziku, kao i srednje stručne škole turističko-hotelijerskog tehničara.

Škola je prepoznata u Srbiji, ali i van granica po uspesima i dobrim rezultatima u oblasti prirodnih nauka i matematike. Pokazatelj jeste redovno učešće u različitim projektima ali i podvizi učenika i nastavnika. Tako je profesorka matematike i savetnik-spoljni saradnik, a sada direktorka škole, Natalija Budinski  odabrana u 300 najinovativnijih Majkrosoft nastavnika na svetu u 2018. i 2019. godini.

“Mejkers lab je sjajan koncept koji će naše učenike i nastavnike podržati u razvoju raznovrsnih ideja i projekata, Takođe, doprineće učenju prirodnih predmeta i matematike, ali i novih savremenih obrazovnih koncepata, kao što je preduzetništvo, na inovativan i kreativan način. Današnje otvaranje Mejkers laba u našoj školi otvara vrata najkvalitetnijeg obrazovanja. Mi smo jedna mala škola, ali sa velikim entuzijazmom i veoma smo zahvalni i srećni što je Grupa za obrazovanje to prepoznala i podržala kroz ovaj projekat“, naglasila je Natalia Budinski, direktorka škole. 

Škola promoviše i ističe inkluzivnost i otvorenost kao svoje osnovne vrednosti, radeći sa decom iz osetljivih društvenih grupa, dok već dugi niz godina postoji specijalno odeljenje za učenike lako ometene u razvoju.

Novi prostor za učenje kroz iskustvo i razvoj  inovacija

Na samom susretu, predstavnici Grupe za obrazovanje govorili su o značaju kako ovog Mejkers laba, tako i ostalih čije otvaranje je planirano tokom ove godine. 

“Centar za promociju nauke sarađuje skoro čitavu deceniju sa Školom “Petro Kuzmjak” i za to vreme smo zajednički razvijali STEAM programe za čitavu Srbiju. Ponosni smo što je ova škola postala vodeća u oblasti STEAM obrazovanja, ne samo u Srbiji, nego i u čitavoj Evropi, kroz neizmeran trud i zalaganje na međunarodnim projektima. Privilegija je imati ovakvu školu u mreži Mejkers labova, jer su saradnici poput ovih koje smo stekli kroz saradnju sa školom, uz njihov entuzijazam, ključni za dalje ojačavanje STEAME obrazovanja u našoj zemlji”, izjavila je Danijela Vučićević, rukovoditeljka Sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke.

Kao važna tema istaknuto je i preko potrebno udruživanje svih delova društva kako bi se podržalo obrazovanje dece u celoj zemlji, naročito privrede. Ove godine se kao nacionalni partneri pridružuju svojim znanjem i proizvodima kompanije Henkel, Tarkett i Roma company, pomažući da učenici rade u što kvalitetnijim uslovima.

Rad Mejkers laba zasniva se na povezivanju STEAME oblasti (nauka, tehnologija, inženjerstvo, umetnost, matematika, preduzetništvo) onako kako to uveliko rade neke od najrazvijenijih zemalja na svetu. Kroz rad u Mejkers labu učenici i nastavnici na inovativan način pristupaju obrazovanju i rešavanju problema. Đaci zainteresovani za nauku u Mejkers labu primenjuju eksperimentisanje i multidisciplinarnost u nastavi.

Kao i kod ostalih škola, otvaranje Mejkers laba podrazumeva opremanje prostora i obezbeđivanje različitih uređaja i opreme uz čije korišćenje će đaci i nastavnici moći olakšano da inoviraju, istražuju i uče. Ovog puta, škola u Ruskom Krsturu dobila je opremu poput Lego robota, Arduino setova i 3D štampača.